در مجموعه سعدآباد برگزار شد

اختتامیه جشنواره نخستین سال ثبت جهانی نوروز

یزدفردا :اختتامیه جشنواره ثبت جهانی نوروز ،با مشارکت جمعی از انجمنهای دوستدار میراث فرهنگی،در مجموعه سعدآباد برگزار شد.

ثبت روز بين المللي نوروز در سازمان ملل


در بند نخست و دوم اين قطعنامه که ديروز سه شنبه تصويب شد، ضمن تاکيد بر شناسايي اول فروردين ( 21 مارس ) به عنوان روز بين المللي نوروز ، از کشورهايي که براي حفظ و توسعه فرهنگ و سنت هاي نوروزي تلاش مي کنند استقبال شده است.


سازمان ملل متحد با تصويب قطعنامه «روز بين المللي نوروز» ؛ عيد نوروز را به عنوان مناسبت بين المللي به رسميت شناخت.

به گزارش واحد مر کزي خبر ، در بند نخست و دوم اين قطعنامه که ديروز سه شنبه تصويب شد ، ضمن تاکيد بر شناسايي اول فروردين ( 21 مارس ) به عنوان روز بين المللي نوروز ، از کشورهايي که براي حفظ و توسعه فرهنگ و سنت هاي نوروزي تلاش مي کنند استقبال شده است.

قطعنامه نوروز به ابتکار نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در سازمان ملل متحد و با همکاري جمهوري آذربايجان ، افغانستان ، تاجيکستان ، ترکيه ، ترکمنستان ، قزاقستان و قرقيزستان اماده و به مجمع عمومي سازمان ملل ارايه شده بود.

به گزارش یزدفردا به نقل از سایت ، سرانجام پس از طی چهار سال انتظار، «نوروز» در فهرست میراث ناملموس یونسکو ثبت و این آیین جهانی شد. پرونده ثبت نوروز از سوی کشورهای فلات ایران به یونسکو ارائه شده است و علاوه بر کشورمان، هند، جمهوری آذربایجان، ازبکستان، قزاقستان، پاکستان و ترکیه نیز سایر کشورهای تشکیل دهنده این پرونده بوده اند. پرونده نوروز به صورت چندملیتی برای ثبت در این فهرست آماده شده و مسوولیت تدوین آن برعهده محمد میرشکرایی مردم شناس و رئیس سابق پژوهشکده مردم شناسی سازمان میراث فرهنگی بوده است. این موضوع شاید یکی از اتفاقات بسیار خوشایند آخر سال است که همگان از شنیدن آن خرسند شدند و بار دیگر بر ایرانی بودن خود افتخار کردند آنگونه که در مراسم اختامیه جشنواره ثبت جهانی نوروز که با مشارکت جمعی از انجمنهای دوستدار میراث فرهنگی،در مجموعه سعدآباد برگزار شد .استقبال مردم کم نظیر بود.
این مراسم شامل برنامه های جذاب و متنوعی نظیر قرائت شعر وطنم توسط استاد شجاع پور ، اجرای بسیار زیبای شاهنامه خوانی توسط استاد صادقی و خانم توسی،موسیقی سنتی،پرفرمانس، ،نماهنگ ،تقدیر وتجلیل از دست اندرکاران اجرای برنامه و... بود.
مراسمی که در زیر باران در ایوان عطار کاخ سعد آباد برپا شد بیانگر این موضوع بود که مردم ایران همواره سنتها و آداب و رسوم خود را از جان و دل پاس می دارند و برای آنها احترام ویژه ای قائل اند و هر گاه این سنت ها از سوی مسئولین مورد توجه قرار گیرد قطعا حمایتهای مردمی را به دنبال خواهد داشت . سنتهایی که از دل تاریخ و فرهنگ یک ملت برون می آیند مختص یک گروه خاص یا دین خاصی نیستند و موجبات نزدیکی هر گروه و آیینی را زیر یک پرچم فراهم می کنند .
این را می شد به راحتی در این مراسم دید ، زمانی که استاد میر صادقی پس از اجرای شاهنامه خوانی باخواندن این بیت که "چو ایران مبادا تن مباد " شاهنامه خوانی را به پایان برد اشک شادی و غرور در چشمان خیلی از حضار در سالن موج می زد .

*** شادی، راستی ،صلح

او به زبان حماسی و با خواندن ابیاتی از مسئولین و فرهنگ دوستان خواست بجای چاپ هری پاتر و نشان دادن سریال جومونگ داستان های سراسر راستی و صلح و آزادی طلبی شاهنامه را به نمایش بگذارند و مردم را با این منبع عظیم عشق و محبت و انسان دوستی و شادی آشنا کنند
او در میان صحبتهایش از مردم خواست تا بنا برسفارش فردوسی گرانقدردر راه خوشبختی بشر بکوشند جز راستی گام برندارند ، دروغ نگویند ، صلح طلب باشند و این گونه است که بنابر گفته فردوسی هرگز زیر یوغ سمتگر قرار نمی گیرند و تاج کیانی بر سر می نهند .

*** بیشترین جشنها را داشتیم ، شادترین مردم جهان بودیم

در این مراسم دکتر میر شکرایی نیز حضور داشت .حضوری پر افتخار که تشویق های مردم بدرقه راهش بود کسی که از نوروز و گرامی داشت آن گفت واز زیبایی ها و راز و رمزهای نوروز با افتخار یاد کرد .
رئیس پیشین پژوهشکده مردم شناسی گفت : باید خوشحال باشیم چون نوروز هم ثبت جهانی شده است و هم مجمع جهانی سازمان ملل نوروز ایرانی را در شمار روزهای رسمی تقویم سازمان ملل قرار داده است.
میرشکرایی ضمن بیان این مطلب که هیچ‌کدام از سال جشن‌های جهان، کهن‌تر از نوروز نیست و نوروز بیش از پنج هزار سال سابقه تاریخی دارد افزود : نوروز تنها سال‌جشن جهانی است که با طبیعت همگون و هم‌ساز است
وی با بیان اینکه هیچ یک از جشن‌های جهانی دیگر از این ویژگی برخوردار نیست اظهار داشت : نوروز اولین آیین غیرمادی و چند ملیتی جهان است که در یونسکو ثبت شده است بقیه آیین‌های ثبت شده در یونسکو تک‌سرزمینی بوده اما نوروز با مشارکت چند کشور به ثبت جهانی رسیده است.
میرشکرایی گفت:‌نوروز خاصیت وحدت‌بخشی دارد و سنت‌های نوروزی انسجام را به ارمغان می‌آورند.
وی با اشاره به یکی شدن سفره ها در جشن‌های نوروز و سیزده‌ به ‌در ادامه داد:در این جشن ها همه سفره های خود را با یکدیگر شریک می‌شوند و از غذای هم می‌خورند و به این ترتیب "من" مردم در "مای" جمع گم می‌شود و وحدت و انسجام بین مردمان شکل می‌گیرد.
وی ادامه داد: نوروز برخاسته ازمجموعه شرایط همین سرزمین است که دارای چهار فصل کاملا متمایز بهار،تابستان ، پائیز و زمستان است
این مردم شناس در بیان سایر ویژگیهای نوروز گفت : نوروز جشن آفرینش انسان است چون بنا بر باورهای خودمان در آفرینش زمین ،آسمان ،گیاهان و... 6 گاهنبار داریم که آخرین گاهانبار مصادف با نوروز و آفرینش انسان است .
مدیر پیشین پژوهشگاه مردم‌شناسی با بیان اینکه بر اساس فرهنگ ایرانی، ما پرجشن‌ترین ملت جهان هستیم،گفت: نوروز در تمام ابعاد خود سرشار از شادی است و شادی در سرزمین ایران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده است.
وی ‌ویژگی دیگر نوروز را رونق اقتصادی آندانست و تصریح کرد :شاید از یکی از عوامل استمرار نوروز در طول سالیان دراز، همین مسئله باشد.
میر شکرایی گفت: مسلمانان جهان از اسپانیا تا اندونزی پراکنده هستند اما ایران در آفرینش تمدن اسلامی نقش اساسی داشته است.
وی توضیح داد: بین اسلام شرق جهان اسلام که توسط ایرانی‌ها گسترش یافته است با اسلام غرب جهان اسلام تفاوت بسیاری وجود دارد.
رئیس پیشین پژوهشگاه مردم‌شناسی گفت: در شرق جهان اسلام، که توسط ایرانی‌ها گسترش یافته ، زبان فارسی مقدس است در حالی که در غرب جهان اسلام، زبان عربی غالب شده است.
وی اظهار داشت : وقتی اسلام به کشورهایی مانند مصر که شش هزار سال سابقه تاریخی داشتند وارد شد، مردم آن در عربیت محو شدند به طوری که در حال حاضر جزء کشورهای عربی شناخته می‌شوند.
میر شکرایی تصریح کرد : کشورهایی شرق فرات یعنی سرزمین‌هایی که توسط ایرانی‌ها به اسلام گرویده‌اند همه زبان سرزمین خود را حفظ کردند و به زبان مادری خود ارج نهادند.
میرشکرایی گفت:‌اینکه در ایران بعد از گذشت سال‌ها استمرار در پذیرش آیین‌های گوناگون، همچنان زبان و فرهنگ ایرانی باقی مانده است و مردم کشور همچنان به زبان فارسی سخن می‌گویند نشان‌دهنده این است که مردم ایران به سرزمین خود وابستگی دارند و وطن برای ایرانی‌ها چیزی است متفاوت با یک زادگاه صرف و ارزش و اهمیت بسیار زیادی برای مردم دارد.
مدیر پیشین پژوهشگاه مردم‌شناسی گفت: برخی از جشن‌های دیگر نیز از فرهنگ‌های دیگر به ایران وارد شده اماهیچ یک با شرایط سرزمین ایران همخوانی ندارد، اما نوروز از فرهنگ ایرانی بیرون آمده است.
وی افزود : از غرب مرزهای چین تا آنسوی فرات و نزدیک مدیترانه و بالای سرزمین‌های آسیای مرکزی تا کناره سند و خلیج‌فارس، تنها سرزمینی که چهار فصل کاملا تمایز از یکدیگر دارد، ایران است.
گفتنی است در پایان این مراسم بیانیه ای به مناسبت ثبت جهانی نوروز از سوی رضا نیکپور دبیر انجمن ایلام شناسی به نمایندگی از سوی دیگر انجمن ها و تشکلها قرائت شد .

***بیانیه‌ی پایانی اولین جشنواره‌ی نوروز

به‌نام خداوند جان ‌و خرد
1. اولین جشنواره‌ نوروز، هم‌زمان با ثبت جهانی نوروز توسط سازمان ملل، هشتم تا سیزدهم اسفندماه در مجموعه‌ی فرهنگی سعدآباد برگزار شد. انجمن فرهنگی ایران‌زمین (افراز) خرسند است – در کنار شماری سازمان مردم‌نهاد فعال در حوزه‌ی میراث فرهنگی و گردشگری: انجمن ایلام‌شناسی ایران، انجمن دهکده‌ی سبز، فریوان سپینود، ایران‌دخت آریا و دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران - و با کوله‌باری از تجربه در برگزاری دو جشن بزرگ نوروز در دو سال گذشته در مرکز علمی کشور، دانشگاه تهران، این‌بار به یاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و کانون جهان‌گردی و اتومبیل‌رانی جمهوری اسلامی ایران این جشنواره را تقدیم علاقه‌مندان کرده است.
2. پس از چند سال تلاش پی‌گیر ایرانیان و ایرانی‌تباران در سراسر جهان، سرانجام جشن بزرگ نوروز ایرانی، هم‌زمان با یکم فروردین‌ماه برابر با 21 مارس، به عنوان «روز جهانی نوروز» در مجمع عمومی سازمان ملل به رسمیت شناخته شد. مجمع عمومی سازمان ملل در روز 4/12/88 قطع‌نامه‌ی «روز جهانی نوروز» را در چارچوب ماده‌ی 49 دستورکارِ خود و تحت عنوان «فرهنگ صلح» به تصویب رساند و برای نخستین‌بار در تاریخ این سازمان، نوروز ایرانی را به‌عنوان یک مناسبت بین‌المللی رسمیت داد. این قطع‌نامه که با هم‌کاری مشترک کشورهای ایران، آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان آماده شده بود، مورد حمایت عمومی کشورهای عضو سازمان قرار گرفت و به اتفاق آرا به تصویب رسید. قابل توجه است که سه کشور هند، آلبانی و مقدونیه نیز در روز رای‌گیری به کشورهای تهیه‌کننده‌ی این قطع‌نامه پیوستند در حالی که پیش از آن، دو کشور تاجیکستان و افغانستان به علت عدم عضویت کشورشان در کنوانسیون میراث معنوی از این همراهی باز مانده بودند. به باور ما، چه شاهد حضور کشورهای هم‌فرهنگِ تاجیکستان و افغانستان - که در سخت‌ترین دوره‌های تاریخیِ سرکوب و کشتار حکومت‌های بلشویکی و طالبانی نگذاشتند آتشِ دیرینه‌سالِ نوروز در کشورشان خاموش شود - در این مناسبت نباشیم و چه کشوری هم‌چون ترکیه - که تا کمتر از یک دهه پیش، حضور بیش از بیست‌و‌پنج میلیون کرد را در کشور خود انکار می‌کرد و به آن‌ها ترک‌های کوهستانی لقب داده بود و میراث ارزشمند کهن آن‌ها با سایر ایرانیان، یعنی نوروز، را ممنوع و هرگونه بزرگداشت آن را به شدت سرکوب می‌کرد – در کنار وارثان فرهنگ و تمدن ایرانِ بزرگ قرار گرفته باشد، ثبتِ جهانی نوروز تحولی نوین در هم‌گرایی منطقه‌ای کشورهای هم‌تبار، هم‌فرهنگ و هم‌تاریخِ آسیای مرکزی و آسیای جنوب غربی خواهد بود.
بی‌تردید مردمانِ حوزه‌ی جغرافیایی‌ای که آن را به نام فلات ایران می‌شناسیم و در حقیقت بازماندگان ایرانِ بزرگ کهن هستند، از آنان که هم‌چنان درونِ مرزهای کنونی هستند تا آنانی که چندین پاره شده‌اند هم‌چون کردها، تات‌ها، بلوچ‌ها، ترکمن‌ها، و آنانی که به کل از دیگران جدا شده‌اند هم‌چون ارمنی‌ها و گرجی‌ها، تاجیک‌ها، پشتون‌ها، اوستیایی‌های قفقاز ـ که خود را هم‌چنان ایرانی می‌نامند ـ همه و همه از اشتراکات بسیارِ تاریخی، فرهنگی و سنت و آداب و رسوم برخوردار هستند و پراکندگی و جدایی بخش‌هایی از آنان تنها در 200 سال گذشته، به‌گونه‌ای ساختگی و مصنوعی و به دست استعمارگران روسیه و انگلستان و نه خواستِ مردم آن مناطق بوده است.
3. دست‌اندرکاران جشنواره به نمایندگی شماری از سازمان‌های مردم‌نهادِ دوستدارِ میراث فرهنگی از مسؤولان کشوری خواستارند:
الف – برای پربار شدن و به‌آیین شدنِ سنت‌ها و سورهای وابسته به این جشن، از چهارشنبه‌سوری تا سیزده‌به‌در، به یاری ایرانیان بروند و در این راه، به‌درستی و به طرز صحیح، از ابزارهای رسانه‌ی ملی و آموزش رسمی یاری گیرند.
ب – از فرصتِ به‌وجودآمده برای گسترش فرهنگ نوروز و در جاهایی زنده‌سازی آن، به‌ویژه در بخش‌هایی از حوزه‌ی تمدنی ایران که این جشن در آن مناطق زدوده شده است – هم‌چون خطه‌ی جنوبِ آب‌های گرم خلیجِ همیشه فارس، و میان‌رودان یا عراق، که به‌گونه‌ای خاستگاه این جشن کهن است – بهره ببرند.
پ – در عینِ پذیرش تنوع و گونه‌گونیِ آیین‌های نوروزی و کوشش برای پاسداری از این رنگارنگی، با هر گونه تحریف در تاریخ آن، به هر شکل و در هر گوشه‌ای از جهان، به‌گونه‌ای رسمی برخورد کنند.
ت- بکوشند به خواستِ دیرینه‌ی ایران‌زمینیان جامه‌ی عمل بپوشانند و اتحادیه‌ی بزرگ اقوام ایرانی را شکل دهند. در این‌باره باید توجه داشت که منظور از تشکیل اتحادیه، حل شدن این کشورها در یکدیگر و از دست دادن استقلال در حوزه‌های اساسی شکل حکومت، و یا هویت بومی، زبانی، آیینی و مذهبی نیست. این کشورها می‌توانند روی زمینه‌های هم‌گرایی در حوزه‌های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و تبادلات اجتماعی، کار کرده و به وحدت عمل برسند. به عنوان مثال؛ سرمایه‌گذاری‌های مشترک، تحقیقات مشترک علمی، برنامه‌ریزی‌های مشترک فرهنگی، نظام آموزش مشترک تا سطح دانشگاه و به‌ویژه تدوین کتاب درسی مشترک تاریخ – که ضرورتی جدی است و مانعِ رشد کینه‌ورزی‌هایی خواهد شد که سردمداران برخی از این کشورها ناآگاهانه و در جهت خواستِ قدرت‌های بزرگ جهانی به آتش آن دم می‌زنند - برداشتن تعرفه‌های گمرکی، سهولت رفت‌وآمد اتباع بدون نیاز به گرفتن روادید، طراحی نظام مالیاتی مشابه، نظام مشترک بانکی و پولی (پول واحد)، بازار نیروی کار مشترک و قوانین مشابه، همکاری‌های امنیتی، نظام واحد گردشگری، تشکیل شورای واحد سیاست خارجی اتحادیه، تشکیل مجلس مشترک اتحادیه، برقراری پیمان مشترک دفاعی، و بسیاری زمینه‌های دیگر که در اتحادیه‌های مختلف در سطح جهان تجربه شده و سودمندی آنها به اثبات رسیده می‌تواند در این اتحادیه به کار گرفته شود. فراموش نشود در این‌باره تجربه‌های سازمان همکاری‌های منطقه‌ای اکو نیز می‌تواند دست‌مایه قرار گیرد.
ث – ثبت جهانی نوروز وظایف ما را سنگین‌تر کرده است؛ چه دولت و چه سازمان‌های مردمی. امیدواریم این رویدادِ فرخنده سبب شود نهادهای دولتی در راه هویت‌بخشی به نسل جوان، بیش از پیش، به یاری سازمان‌های مردم‌نهاد بشتابند.
جشنواره نوروزی از یکشنبه 9 تا 13 اسفندماه با همکاری انجمن های ایران زمین ،ایلام شناسی ،دهکده سبز و ایران دخت آریا در مجموعه سعدآباد برگزار گردید
.

یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا